Typische overgangsklachten Lachen is gezond - Fol in beweging, leeftstijl en overgang

Wat zijn ’typische’ overgangsklachten?

Hieronder staan een aantal typische overgangsklachten beschreven. Je kunt daar in meer of mindere mate last van hebben (of misschien wel helemaal niet). De overgang verloopt voor iedereen weer anders.

Typische overgangsklachten zijn een wisselend menstruatie patroon, opvliegers, nachtelijk transpireren, droge huid en slijmvliezen.

De huid kan droger en minder elastisch worden; er kunnen rimpels ontstaan. Omdat er minder traanvocht en speeksel wordt aangemaakt, kunnen de ogen en de mond droger worden.

Klachten van de schede en seksuele veranderingen
Door de afname van oestrogenen wordt de bekledende laag van de schede gaandeweg dunner en droger. Veel vrouwen hebben last van jeuk en een branderig gevoel in de schede en aan de schaamlippen of bij het plassen. De schede en de blaas worden gevoeliger voor infecties. Door deze veranderingen en door de daling van het testosteron in het bloed kan de behoefte aan seks afnemen en kan gemeenschap soms pijnlijk zijn.

Natuurlijk kunnen hierbij meer factoren een rol spelen en hoeft het niet altijd alleen aan de overgang te liggen.

Klachten van de urinewegen
Bij het ouder worden verslappen de bekkenbodemspieren en de steunweefsels; daardoor kan de blaas wat verzakken. Omdat de slijmvliezen van de urinewegen dunner worden, kunnen er eerder blaasontstekingen ontstaan. Samen kan dit tot gevolg hebben dat de plas niet meer zo lang kan worden opgehouden of dat bij hoesten, niezen of sporten urine wordt verloren.

Diabetes
Hormoonschommelingen, stress, slaaptekort, overgewicht, te hoge bloeddruk, te hoog cholesterol geven een hoger risico op insuline resistentie, waardoor diabetes kan ontstaan.

Botontkalking (osteoporose)
Tot het 35e jaar zijn de aanmaak en afbraak van de botten met elkaar in evenwicht. Daarna wordt langzamerhand meer bot afgebroken dan aangemaakt.

Na de laatste menstruatie wordt er minder oestrogeen aangemaakt; daardoor ontstaat er gedurende enkele jaren een proces waarin de botten brozer worden: ze worden minder stevig, ‘ontkalken’. De kans op botbreuken neemt dus toe.

Dit risico is groter bij vrouwen die te vroeg in de overgang komen, een tengere bouw hebben, weinig beweging nemen, roken of drinken. Ook vrouwen die lang last hebben gehad van anorexia en vrouwen bij wie osteoporose in de familie voorkomt, lopen een grotere kans op osteoporose.

Hart- en vaatziekten
Oestrogenen hebben een beschermende werking tegen hart- en vaatziekten. In de vruchtbare leeftijd hebben vrouwen minder kans op hart- en vaatziekten dan mannen, maar na de overgang is dit risico gelijk.

Het is nog niet duidelijk welke rol oestrogenen hierbij spelen. De kans op hart- en vaatziekten lijkt meer samen te hangen met algemene risicofactoren zoals hoge bloeddruk, roken, te hoog cholesterolgehalte, overgewicht en weinig lichaamsbeweging.

Fol in beweging, leeftstijl en overgang

Wat zijn ‘niet-typische’ overgangsklachten?

Klachten die vaak tijdens de overgang voorkomen maar niet duidelijk samenhangen met de veranderingen van hormonen, worden ‘niet-typische overgangsklachten’ genoemd.

Dit zijn bijvoorbeeld hartkloppingen, toename van gewicht, obstipatie, gewrichtsklachten, hoofdpijn, slapeloosheid en stemmingswisselingen.

Als opvliegers ontbreken worden de slapeloosheid en stemmingswisselingen mogelijk veroorzaakt doordat veel vrouwen de overgang beleven als een ingrijpende periode.

Niet alleen lichamelijke veranderingen maar ook het afscheid van een vruchtbaar leven zijn soms moeilijk te aanvaarden. In de gezinssituatie treden bovendien veranderingen op die je uit je evenwicht kunnen brengen. Als je slecht slaapt door opvliegers kan het zijn dat je eventuele problemen minder goed aankunt.

Dit kan leiden tot psychische klachten zoals neerslachtigheid, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, angst, concentratie- en geheugenverlies.

Niet-typische overgangsklachten Lachen is gezond - Fol in beweging, leeftstijl en overgang
Elles Suk is VVOC gecertificeerd verpleegkundig overgangsconsulente voor omgeving Peize, Roden, Leek, Eelde en Haren

Wil je begeleiding bij jouw overgang?

Elles Suk is VVOC gecertificeerd verpleegkundig overgangsconsulente.
Ga naar werkwijze voor meer informatie over wat ik voor je kan doen of plan meteen een afspraak.

werkwijze over mij

FOL in beweging